اگر این حیوانات بامزه و کوچک را به سرپرستی قبول میکنید، باید بدانید به دلیل ظرافت و حساسیتی که دارند به مراقبت ویژهای احتیاج دارند و بهتر است که آنها را در دسترس بچههای کوچک قرار ندهید تا به آنها آسیبی وارد نکنند. این کوچولوهای بانمک، علاقهی خاصی به جمعآوری مواد خوراکی دارند و نام آنها هم از کلمهی "Hamstern" به معنی اندوختن و احتکار کردن گرفته شده است.
طول عمر همسترها
نکتهی ناراحتکنندهای که دربارهی همسترها وجود دارد طول عمر کوتاه آنهاست. این موجودات بین 2 تا 3 سال عمر میکنند اما این جانوران در هر بار زاد و ولد خود تعداد زیادی بچه میآورند. اگر همسترها را در یکجا نگهداری میکنید، باید حواستان باشد که به موقع به آنها غذا بدهید چرا که اگر همسترهای بزرگتر گرسنه بمانند، همسترهای کوچکتر را به عنوان غذا میخورند.
همسترها معمولاً شبها بیدار و روزها خواب هستند. البته بعد از مدتی میتوانید ساعت خواب آنها را با ساعت خواب خودتان تنظیم کنید اما این نکته را در نظر داشته باشید که اگر همسترتان را به زور بیدار کنید، بدخواب میشود و ممکن است گازتان بگیرد. هرچند این حیوان را میتوان تربیت کرد اما اگر با رفتار آنها آشنایی نداشته باشید احتمال گاز گرفتن وجود دارد. همستر حیوان آرام و بیخطری است ولی باید بگذارید خودش به سمت شما بیاید. استفاده از تشویقی و خوراکیهای موردعلاقهشان باعث میشود رابطهی بهتری با شما داشته باشند.
واکسیناسیون برای همسترها
تا به حال بیماریای که از سمت همستر به انسان منتقل شده باشد، گزارش نشده است و به همین دلیل واکسیناسیونی برای این نوع از حیوانات خانگی انجام نمیشود و دامپزشکان هم انجام واکسیناسیون را ضروری نمیدانند. تنها دارویی که برای همسترها تجویز میشود داروی ضدانگل است که آن هم برای رعایت بهداشت و نکات ایمنی است.
شرایط نگهداری از همستر
همستر یکی از بیدردسرترین حیوانات خانگی است که برای نگهداری از آنها تنها به وسایلی اولیه و ساده نیاز خواهید داشت. همسترها به دلیل اینکه بسیار بازیگوش هستند و دوست دارند همه چیز را بجوند، نمیتوانند در محیط خانه رها باشند. همچنین به دلیل ابعاد کوچکی که دارند اگر در خانه گم و یا در جایی قایم شوند، پیدا کردن آنها بسیار سخت و دشوار است؛ به همین دلیل اولین قدم برای نگهداری آنها تهیهی یک قفس مخصوص همستر است. داخل قفس باید لوازمی مانند ظرف آب و غذا، کفپوش مناسب و اسباب بازی باشد تا حوصلهی همسترتان سر نرود. بهتر است که یک قفس و جای خواب دائمی را برای همستر خود در نظر بگیرید زیرا این کوچولوهای پشمالو از تعویض جا و مکانشون خیلی زود دچار استرس و ناراحتی میشوند. قفس باید در جای مناسبی از خانه قرار بگیرد که شلوغ و پرسروصدا نباشد. پیشنهاد میشود در چند روز اول، روی قفس را با یک پارچه بپوشانید تا همسترتان بهخوبی با قفسش آشنا شود. اجازه دهید همستر به شما اعتماد کند و از همان روز اول آن را از جایش برندارید یا بغلش نکنید. استفاده از غذاهای تشویقی و یا خوراکیهای موردعلاقهشان میتواند روابط شما را بهتر و صمیمیتر کند. داشتن یک محیط امن و راحت، لوازم بازی هیجانانگیز، غذای کافی و سروقت و همینطور مقداری محبت تنها چیزهایی است که یک همستر از شما میخواهد.
غذای همسترها
همسترها از خانوادهی موشها هستند و خوردن و آشامیدنشان مانند موشهاست. معمولاً آنها از دندانهای جلوییشان بیشتر برای جویدن استفاده میکنند. همسترها جویدن را بسیار دوست دارند و غذاهایی که نسبتاً سفت هستند، برای آنها مناسبترند. غذاهایی مانند دانهی غلات، سبزیجات خشک و دانههای دیگر غذاهای موردعلاقهی همسترها هستند. اگر میخواهید از غذاهای خانگی برای تغذیهی همسترتان استفاده کنید، سزیجاتی مانند هویج، اسفناج، کاهو، سیب، کلم بروکلی و خیار را به شما پیشنهاد میکنیم. البته بهتر است بدانید که میوهها و سبزیجات تازه تنها باید به اندازهی ده درصد از رژیم غذایی آنها باشد.
در کنار این نوع غذاها، استفاده از غذای خشک مخصوص همستر هم مناسب است که میتوانید از پتشاپها تهیهشان کنید.
اطمینان از سلامت همستر
قبل از پذیرفتن سرپرستی یک همستر باید یک سری نکات را در نظر بگیرید. همستر را از مکان معتبر و مورد اعتمای تهیه کنید تا بتوانید از سلامت جسمانیاش مطمئن باشید، هرچند بعد از تحویل گرفتن آن باید همستر را پیش دامپزشک برده و چکاب کامل را انجام دهید. حتماً دقت کنید که شرایط نگهداری همسترها مناسب باشد؛ داشتن قفس تمیز و وجود تعداد کم در یک قفس نکات مثبتی هستند. همسترهای بازیگوشتر و آنهایی که فعالیت بیشتری دارند معمولاً سالمتر هستند پس آنها را انتخاب کنید. چشمهای همسترهای سالم، براق و کاملاً باز و بدون اشک و ترشحات است. انتخاب همسترهای کوچک و جوانتر بهتر است چرا که راحتتر میتوانید آنها را تربیت کرده و با روش خود آموزش دهید. همسترهای جوانتر راحتتر با صاحب خود کنار میآیند.
نکات بهداشتی در نگهداری همسترها
همستر هم مانند سایر حیوانات به تمیز کردن و استحمام نیاز دارد. اگر همسترتان کثیف شد، با یک دستمال نمدار یا مرطوب به آرامی آن را تمیز کنید و در صورت نیاز استحمام کامل با آب و شامپو انجام دهید. دندانهای همستر نیازی به مسواک کردن ندارد و اگر پس از مدتی بیش از اندازه بلند شدند، آن را پیش دامپزشک ببرید.
از جمله بیماریهایی که همسترها به آن دچار میشوند، بیماریهای تنفسی هستند و تا جایی که میتوانید باید هوای محیط اطراف همستر را سالم و پاکیزه نگهدارید. وجو هر گونه آلودگی در هوا مانند دود سیگار و قلیون، بوی مواد شیمیایی و عطرها موجب مشکل تنفسی در همسترتان خواهد شد.
این جانوران کوچک ممکن است یک سری مشکلات پیدا کنند که در صورت مشاهدهی آنها حتماً باید به دامپزشک مراجعه کنید. این مشکلات عبارتاند از: سرماخوردگی، کاهش وزن، التهاب و بیحال بودن چشمها، اسهال، زخمهای پوستی، ریزش موی غیرعادی و رشد بیش از اندازهی دندانها.