آشنایی با عادات رفتاری همسترها:
همستر(HAMSTER) که به نژادی از جوندگان گفته میشود، حیوانی از خانوادهی موشسانان است. این حیوانات کوچک و بامزه در رنگهای متعددی چون سفید، کرم، سیاه و طلایی هستند. همسترها که به آنها دهان کیسه نیز گفته میشود، حیواناتی هستند که تولید مثل راحتی دارند و قادرند تا چند نوبت در سال نیز تولید مثل کنند. همستر در هر زایمان ۵ تا ۹ نوزاد به دنیا میآورد. وزن همستر بالغ حدود ۱۰۰ تا ۱۳۰ گرم و طول عمر آن ۲ تا ۵ سال است.
از آنجایی که زاد و ولد این حیوانات زیاد است، در برخی از کشورها از همسترها به عنوان حیوانات آزمایشگاهی استفاده میکنند. این موجودات دوست داشتنی یکی از بهترین حیوانات خانگی برای انسانها به شمار میروند که دارای دم بسیار کوتاه، بدن ریز با موهای ابریشم مانند و جیب دهانی هستند و از آنجایی که این حیوانات به تنها زندگی کردن عادت دارند، از برخی بیماریها به دور هستند. در نتیجه نگهداری از آنها کار سختی نیست؛ اما این موجودات نیز مانند دیگر موجودات، دارای عادتهای رفتاری مختص به خود هستند که برای نگهداری از آنها باید با عادات رفتاری همسترها آشنا شد.
تغذیه همسترها:
همسترها در روز به 5 تا 10 گرم غذا و مقدار کمی آب نیاز دارند. تنوع غذایی همسترها را علوفه، غلات، دانه و حشرات تشکیل میدهد. دانههای مخلوط آماده برای این موجودات بسیار مناسب است. همچنین غذایی که شامل مواد مختلفی مثل سبزیجات خشک باشد، پایهی خوبی برای رژیم همستر است. حتی میتوان به غذای این حیوانات تکههای کوچکی از سبزیجات و میوههای تازه بهعنوان مکمل غذایی افزود.
همانطور که در بالا اشاره کردیم این حیوانات همه غذاهایی که برایشان میگذارید، نمیخورند. بلکه برخی از آنها را در لپهای خود ذخیره میکنند و با این وجود باز غذا میخواهند. پس مراقبت از غذایی که در اختیار همسرتان قرار میدهید بسیار ضروری است. شما میتوانید در هر زمان مقدار کمی غذا بریزید و اجازه دهید همستر تقریباً ظرف غذای خود را قبل از اینکه دوباره غذا بریزید خالی کند. به خاطر داشته باشید که همستر نیاز کمی به آب دارد و چنانچه در رژیم غذایی او سبزی قرار گیرد دیگر به آب نیازی نیست. آب بیش از اندازه برای حیوان خطر مرگ دارد. مرکبات و سیر و پیاز برای همسترها ممنوع است و حبوبات، بادام، شکلات، فلفل و چیپس از دیگر غذاهای مضر برای همسترها است.
محل نگهداری همستر:
برای این حیوانات دو نوع قفس رایج است. قفسهای سیمی و قفسهای پلاستیکی. علاوه بر این میتوانید این موجودات را در آکواریم نگهداری کنید.
قفسهای سیمی دارای میلههای افقی هستند. این قفسها علاوه بر اینکه برای نگهداری این حیوانات مناسب هستند، باعث سرگرمی آنها نیز میشوند. همسترها میتوانند از این میلهها بالا و پایین روند و در آن به بازی کردن بپردازند. این قفسها نسبت به دیگر قفسها نیز از مقاوت بالاتری برخوردارند.
قفسهای پلاستیکی دارای زیبایی بیشتر نسبت به قفسهای سیمی بوده و گرانتر از دیگر قفسها هستند. این قفسها دارای چندین تونل هستند که همستر میتواند با آنها سرگرم شود. تهویهی هوا و نظافت در این قفسها کمی مشکل است.
آکواریوم ارزانترین و رایجترین نوع خانه برای نگهداری همسترها است و تمیز کردن آن نیز کار آسانی است. به خاطر داشته باشید که در صورت نگهداری از همستر در آکواریوم حتما کف پای حیوان نرمه چوب نجاری بریزید.
شرایط نگهداری همستر:
قفس همستر بهتر است دور از جریان مستقیم هوا و در یک دمای ثابت و معتدل (دمای 27- 20 درجهی سانتیگراد و رطوبت 60-50 درصد) قرار گیرد. بستر همستر مادهی جاذب رطوبت مانند پوشال مخصوص، کاه، پوشال کولر، خاک مخصوص همستر و... است. جالب است بندانید اگر پوشال را با دستمال کاغذی در قفس همستر قرار دهید، همستر با دستمال برای خود لانهای مخصوص درست میکند. به خاطر داشته باشید استفاده از روزنامه، پنبه و پارچه پشمی بسیار مضر است.
از آنجایی که همسترها عاشق شب هستند، روزها را برای خوابیدن انتخاب کرده و شبها فعالیت میکنند. این موجودات در هنگام خوابیدن خود را ولو میکنند و اغلب به پشت میخوابند. خواب آنها بسیار عمیق است. خوابیدن همسترها به گونهای است که فکر میکنید این موجودات بیجان شدهاند. از این رو در طول روز قفس همستر نباید در جریان مستقیم تابش نور خورشید قرارگیرد و محل زندگیشان در روز باید ساکت باشد. همچنین این حیوانات دوست دارند که قفسشان در مکان بلندی قرار گیرد. قفس همستر باید هفتهای 2 بار بهصورت موضعی و 2 هفته یکبار بهطور کلی تمیز گردد و غذاهای فاسد نشدنی که حیوان انبار کرده است دوباره سرجایش برگردد چون همستر حیوان تمیز و مرتبی است.
همسترها علاقه بسیار زیادی به بازی و تمرین دارند. زیرا متابولیسم آنها بسیار زیاد است. برای اینکه بتوانید این متابولیسم و انرژی را در آنها کاهش دهید، بهتر است در قفس آنها پلاستیک غلتکی قرار دهید یا در قفس آنها یک عدد چرخ و فلک یا سطح شیبدار مخصوص یا تونل مخصوص قرار دهید؛ در این حالت مشاهده میکنید که همسترها چگونه با این وسایل خود را سرگرم کرده و بازی میکنند.
دستآموز کردن همستر:
برای دستآموز کردن همسترها و برقراری ارتباط با آنها، بهترین زمان هنگام غذا دادن به حیوان است. بهتر است با یک تخمه شروع به این کار کنید. کمی طول میکشد تا همستر آن را گرفته و بشکند. بعد از آن میتوانید به آرامی دست خود را وارد آکواریوم کرده و پشت گردن همستر را لمس کنید. با انجام دادن این کار، حداقل 3 بار در روز میتوانید با آنها ارتباط برقرار نمایید. بهخاطر داشته باشید همسترها به بازی کردن علاقهی بسیار زیادی دارند. (بهترین زمان برای غذا دادن به همستر صبح زود و یا هنگام غروب است)
دیگر عادت همسترها:
همسترها بهطور کلی دارای 16 عدد دندان هستند. دندانهای همسترها همیشه در حال رشد هستند. در قفس این موجودات یک تکه چوب (چوب درختان بدون صمغ) یا شاخه بریده قرار بگیرد تا همستر با جویدن آن دندانهای خود را کوتاه کند. همچنین شاخههای تازهی درختانی مانند بید و درختان میوه که برای آنها از سموم ضد آفت استفاده نشده است و جعبههای کوچک مقوایی برای جویدن مناسب هستند.
جالب است بدانید که همسترها کور رنگی دارند و نمیتوانند رنگها را به خوبی تشخیص دهند.
از همستر بیماری خاصی در انتقال به انسان گزارش نشده است و واکسن خاصی نیز برای آن وجود ندارد اما بهتر است هر شش ماه یک مرتبه، داروی ضد انگلی به آنها داده شود. البته درصورتیکه غذای آن را بهخوبی بشویید امکان آلودگی به انگل را نداشته و نیاز به داروی انگل هم نخواهد داشت.
همستر موجودی کوچک، کم دردسر، کم هزینه و مناسب برای نگهداری در آپارتمان به شمار میآید. نگهداری از همستر مانند سایر حیوانات خانگی باعث شادابی روح و تمدد اعصاب میگردد و سرگرمی مناسبی برای کودکان و سالمندان (برای جلوگیری از افسردگی) است .همسترها قابلیت برقراری رابطه با صاحب خود را دارند اما این موجودات در مقایسه با سایر حیوانات خانگی چون سگها با دیدن صاحب خود ابراز شادی نمیکنند. اما همسترهای بامزه آنقدر خواستنی هستند که میتوان این ابراز احساسات کم را نادیده گرفت. امیدواریم که با خواندن این مقاله ضمن آشنایی با عادات رفتاری همسترها، بتوانید حیوان خانگی مورد علاقه خود را انتخاب کنید.